ZABORAVILI STE VAŠE PRISTUPNE PODATKE?

KAKO ODRŽAVATI KAMIONE?

Svakom vozaču ili vlasniku prijevozničke tvrtke prioritet mora biti kvalitetno i pravilno održavanje kamiona.

Kod čestog korištenja kamiona, kamionski dijelovi brzo se troše. Rizik od kvara kamiona se povećava ukoliko se ne poduzmu mjere prevencije i pravilnog održavanja.

Štednja novca i vremena je svima važna, a osigurava ih pravilno i redovito održavanje kamiona. Smanjuju se šanse nesreće ili zastoja.

1. PROVJERA OSNOVNIH DIJELOVA KAMIONA

Poželjno je provjeriti osnovne dijelove kamiona prije svakog puta i pri povratku sa istog. Od općeg pregleda šasije do pregleda kabine.

Potrebno je, po potrebi, zamijeniti istrošene dijelove novim dijelovima. Slabo funkcionalni, istrošeni i dotrajali dijelovi negativno utječu na rad ili dovode do opasnih situacija na putu.

2. REDOVNO MIJENJANJE MOTORNIH ULJA I FILTERA

Dijelovi kamiona pravilno su zaštićeni redovnim izmjenama ulja i filtera. Maziva i filteri imaju tendenciju upijanja prljavštine, pa se začepljuju, a to je u najviše slučajeva uzrok neispravnosti vozila. Nemodificirana maziva i neočišćeni filteri uzorkuju habanje ili oštečenja dijelova kamiona.

3. KOLIKO ČESTO MIJENJATI ULJA I FILTERE?

Najkorisnije je savjetovati se sa servisnim stručnjakom, jer postoji više faktora za ovaj dio. Godina proizvodnje kamiona, model i koliko se intenzivno koristi kamion (prijeđeni kilometri). Izuzetno je bitno uključiti sve faktore kod određivanja servisnog intervala.

4. ČIŠČENJE UNUTRAŠNJOSTI I VANJSKE POVRŠINE KAMIONA

Da bi zaštitili kamion od negativnih utjecaja (prašine, pijeska, kiše ili snijega) očistite ga najmanje dva do tri puta mjesečno. Održavanje reprezentativnog izgleda kamiona i ugodna vožnja postiže se samo povremenim čišćenjem kamiona jer svi negativni utjecaji mogu oštetiti materijale unutrašnjosti ili vanjsku površinu kamiona.

5. PODEŠAVANJE POLOŽAJA GUMA

Kod svake izmjene maziva kamiona, provjerite gume. One moraju biti čvrsto pričvršćene na naplatke. Okrenite gume u oba smjera - time poboljšavate stanje guma i činite vožnju kamionom znatno glatkijom.

6. PROVJERA SPREMNIKA GORIVA

Ozbiljno oštećenje motora kamiona može prouzrokovati i vlaga koja prodire u rezervoare za gorivo. Koristite posebne mjere zaštite spremnika goriva od vlage.

7. OBRATITE SE PROFESIONALCIMA

Obavljanje servisa kamiona od strane stručnjaka jedino je ispravno za vaše vozilo. Profesionalci mogu procijeniti stanje vozila, najtočnije defektirati eventualne kvarove i pružiti korisne savjete.

 

Svake godine obavezno obavite stručni pregled kamiona. Jedino tako možete biti sigurni u stanje i sigurnost vozila kojim upravljate.

Obratite se stručnom osoblju Autokuće Gašparić i izbjegnite skupe popravke!

NA VRH