ZABORAVILI STE VAŠE PRISTUPNE PODATKE?

5 SUSTAVA POMOĆI VOZAČU VILIČARA ZA SMANJENJE RIZIKA OD NESREĆA

Sustavi za pomoć vozaču viličara su dodatni sustavi koji su integrirani u skladišta za pomoć operateru u rješavanju određenih situacija. Ova oprema povećava stupanj automatizacije viličara oslobađajući rukovatelja određenih zadataka.

Ova rješenja koja se najčešće primjenjuju iz sigurnosnih razloga također povećavaju performanse viličara, kao i performanse rukovatelja. Ovisno o korištenom sustavu potpore, na viličaru se postavljaju različite vrste senzora.

PREDNOSTI OVIH SUSTAVA SU SLJEDEĆE:

  • ušteda vremena: brži transportni ciklusi, jednostavno i brzo smještanje tereta u skladištu
  • optimizacija procesa: uklanjanje pogrešaka u odabiru i skladištenju tereta
  • poboljšana sigurnost: automatsko otkrivanje i izbjegavanje prepreka u vožnji, zajedno s automatskim kočenjem, oboje je moguće programirati tako da odgovaraju pojedinačnoj primjeni

Kako povećati sigurnost svog skladišta pomoću ovih sustava? Koji sustavi za pomoć vozaču viličara postoje?

1. CURVE SPEED CONTROL

Sustav za pomoć vozaču Curve Speed Control sastoji se od automatskog podešavanja brzine u zavojima.

KAKO RADI?

Tempomat kontroliran kutom upravljanja smanjuje rizik od oštećenja robe i opreme prilagođavanjem brzine u zavoju. Ova funkcija automatski regulira brzinu vožnje prema stupnju kuta upravljanja.

PREDNOSTI

Vozač više ne mora brinuti o svojoj brzini kad zaobilazi zavoje! Primijenjeno usporavanje precizno je izračunato kako bi se povećala sigurnost i ekonomičnost.

Ova funkcija podrške dostupna je za različite modele viličara i skladišne opreme, od komisionera do električnih paletnih viličara i pogonskih viličara.

2. AFC - STABILNA VOŽNJA NA NERAVNIM PODOVIMA

AFC (Active Floor Compensation) namijenjen je viličarima u uskim prolazima. Ovaj sustav pomoći vozaču omogućuje maksimalne performanse čak i na neravnim podovima.

KAKO RADI?

Sustav prepoznaje neravnomjerno tlo na putu kotača za opterećenje i kompenzira ga u stvarnom vremenu. Na taj način šasija viličara ostaje vodoravno, a kran okomito cijelo vrijeme, u granicama tolerancije.

PREDNOSTI

AFC sustav koristi ultra brze procesore koji mu omogućuju trenutnu reakciju, čak i kada viličar radi maksimalnom brzinom. Za razliku od pasivnih sustava koji samo prigušuju udare nakon što se pojave, ovaj sustav aktivno kompenzira i poništava vibracije prije nego što se pojave!

3. BRZINA VOŽNJE PRILAGOĐENA SVIM KUTOVIMA S OPTISPEEDOM

OptiSpeed se može koristiti na svim električnim uređajima za vuču (paletni viličari, slagači). Ovaj sustav pruža maksimalnu sigurnost prilagođavanjem brzine vožnje bilo kojoj situaciji.

KAKO RADI?

OptiSpeed automatski regulira maksimalnu brzinu viličara sukladno kutu zahvata. Kako se kut povećava, jedinica se automatski usporava.

PREDNOSTI

Upravljanje ručicama pomaže u osiguranju sigurnog kretanja čak i u najužim prostorima. Operateru se olakšava kretanje, istovremeno povećavajući ergonomiju pokreta.

4. ATC

ATC (Assistant Truck Control) kombinira nekoliko funkcija koje otkrivaju potencijalno kritične situacije u vožnji, a zatim ih signalizira operateru ili automatski reagira.

KAKO RADI?

Ovaj sustav integrira sljedeće funkcionalnosti:

  • osiguranje stajališta i parkinga - Zvučni signal se aktivira ako operater napusti sjedalo bez aktiviranja parkirne kočnice. Ovaj uređaj sprečava da viličar ostane nesiguran.
  • kontrola sigurnosnog pojasa - Brzina vožnje automatski se smanjuje ako sigurnosni pojas nije vezan. U viličarima sa kabinama ovaj se sustav aktivira samo kada su vrata kabine otvorena. Operater je također obaviješten ako nije vezao sigurnosni pojas.
  • kontrola brzine krivulje - Brzina vožnje automatski se podešava za vrijeme vožnje u zavojima. Optimizacijom brzine znatno se smanjuje rizik od oštećenja robe, opreme i regala.
  • ograničivač brzine za podignute vilice - Ako se vilice tijekom vožnje podignu više od 500mm, brzina viličara automatski se smanjuje. Prednost ovog automatskog ograničenja je što omogućuje sigurno kretanje viličara kad su vilice podignute.

PREDNOSTI

Nema više zaboravljenih pojaseva, nema više neovlaštenih ili nesigurnih zaustavljanja i sigurnije je upravljanje zahvaljujući pomoćniku za upravljanje viličarem koji otkriva potencijalne opasnosti i signalizira ih operateru.

5. SMANJITE BRZINU VILICA ZA OSIGURAVANJE ROBE U POKRETU

Kod preuzimanja tereta viličarem, jedan od glavnih izazova je osigurati maksimalnu sigurnost u kretanju robe. Pomicanje vilica prema gore predstavlja rizik od prevrtanja i oštećenja robe na paleti.

KAKO RADI?

Pojačani sustav smanjenja vilice sprečava ovaj rizik. Brzina vožnje automatski se smanjuje u skladu s visinom viličara. Brzina se može prilagoditi vašim zahtjevima i potrebama.

PREDNOSTI

Sprečavanje pada robe i povećana sigurnost u skladištu.

NA VRH